טבבויה איפה
Tabebuia impetiginosa
משפחה: בגנונייים Bignoniaceae
מוצא: פרגוואי וארגנטינה
שם קודם: Tabebuia ipe
שם נוסף: Tabebuia avellanedae
הסוג טבבויה נחשב לסוג חדש יחסית במשפחת הביגנוניים והוא כולל כ- 100 מינים של עצים או שיחים, ירוקי עד, נשירים ונשיר מותנה שמוצאם באמריקה הטרופית. טבבויה אימפטיגינוסה הוא עץ נשיר מותנה הגדל לגובה עד 8 מטר, בעל עלים נגדיים מורכבים, העלה מאוצבע בעל 5 עלעליים ופריחה מרהיבה בצבע ורוד בסוף החורף.
העץ אוקלם בארץ באמצע שנות ה- 70 ע"י חוות הנוי, בשמו הקודם טבבויה איפה. באותם שנים נשתלו העצים הראשונים בחוות הנוי, במינהל המחקר החקלאי, בחלקה של המחלקה לפרחים בבית דגן, בקיבוץ מסילות ובקיבוץ אורים. בהמשך, לאחר שהעצים פרחו וייצרו זרעים, הם נאספו מעצים אלו שהיוו את המקור לשתילים שהופצו במשתלות השונות בארץ. שתילים אלו אופיינו בגזע בעל קוטר צר וגם לאחר שנשתלו בגינון, נדרשו מספר שנים עד שהתקבל גזע בעל קוטר של 2-3 צול. תכונה נוספת שאפיינה את הצמחים הללו הייתה, העצים פרחו רק כאשר הגיעו לשנתם ה- 6 או ה-7 ובעלי גינות לעיתים סיפרו לי כי עקרו את הטבבויה לאחר 5 שנים משום שלא פרחה וחשבו שנתקלו בקלון שלא יפרח.
בארצות הברית אוקלמה טבבויה אימפטיגינוסה בשנת 1964, ע"י הארבורטום שבלוס-אנג'לס, ארכדיה, שבקליפורניה. העץ השתול שם נחשב לגדול ביותר במערב ארה"ב והוא מושך מבקרים רבים כל שנה במיוחד לראות את הפריחה.
בשנת 1998, באחד ממסעותי לאיקלום צמחי-נוי, הבאתי לארץ זרעים של טבבויה, לאחר שאספתי אותם מעץ שהיה שתול בחזית בניין בית המשפט בסנטה ברברה שבקליפוניה. הזרעים הונבטו במשתלת קק"ל בגילת ומתוכם כ- 20 צמחים נשתלו בגינון של מושב סתריה. הפריחה בכל הצמחים התקבלה כעבור שנתיים משתילה וכולם פיתחו גזע רחב היקף כבר בשנתם הראשונה. בשלב הזה היה ברור שמקור הזרעים מקליפורניה מצטיין בתכונותיו על מקור הזרעים שהובא לארץ בשנות ה- 70. כשחלה הפריחה בעצי הטבבויה שנשתלו במושב סתריה, נצפתה שונות בין העצים, הן במבנה העץ, בשפע הפריחה ובצבע הפרחים. בחרתי בעץ אחד, שהצטיין בפריחה שופעת במיוחד, צבע הפרחים ורוד כהה, הפרחים הבודדים גדולים יותר והעץ בעל נוף צפוף וצמרת מעוגלת. בחרתי עץ זה ונתתי לו את השם 'סנטה ברברה'. המשך הריבוי של קלון זה הוא ע"י הרכבה של "עיניים" על נבטים של שתילי טבבויה.
משתלת הוכברג ממושב ביצרון מרבה קלון זה ע"י הרכבות.
טבבויה 'סנטה ברברה' משירה את עליה בסוף החורף, לפני הפריחה ואז בחודש מרץ כל העץ מתכסה בפריחה מדהימה ובולטת כשהוא ללא עלים. הפרחים דמויי משפך ערוכים באשכולות, צבע הפרח ורוד כהה ובלוע המשפך כתם בצבע צהוב. הפריחה נמשכת כשישה שבועות ולאחריה מתפתח פרי מוארך סרגלי, אופייני למשפחת הביגנוניים, ואורכו כ-30 ס"מ. העץ בינוני בגודלו, גובהו כעת כ- 6 מטר אולם עדיין לא הגיע לגודלו הסופי. קליפת הגזע חלקה וצבעה חום. העץ מתאים לשתילה בכל אזורי הארץ, בכל סוגי הקרקע ובלבד שתהיה מנוקזת. עמיד לטמפרטורות נמוכות של עד מינוס 5 מעלות צלזיוס. בשנים הראשונות לשתילה יש להשקות באופן סדיר ועם התבגרותו יסתפק ב- 2-3 השקיות עומק במהלך הקיץ. העץ מתאים לשתילה בגינה קטנה, במרכז הדשא. בזכות העלווה הדלילה הוא מטיל צל אוורירי ובכך נמנעת התנוונות הדשא מחוסר אור. מתאים לשתילה כעץ רחוב או כעץ ראווה בגן. כאמור, אני ממליצה על טבבויה 'סנטה ברברה' וחשוב לשים לב שהמשתלה אכן מוכרת קלון זה כעצים מורכבים.