עצים בקמפוס

פילנופטרה לילכית
Philenoptera violacea

משפחה: קטניתיים (Fabaceae)
מוצא: אפריקה

בתחילת שנות ה-70, לפני למעלה מ-40 שנה, נשתל עץ בחלקת האקלום שבמכון וולקני ועד היום הוא גדל שם בהצלחה, עם פריחה אביבית סגולה, ללא טיפול או השקיה. כבר שנים שאני מכירה את העץ הזה, אבל לא ידענו את שמו. חלקת האקלום בוולקני ידעה ימים טובים יותר, כאשר בשנות ה-70 ניטעו בה עשרות מיני צמחים חדשים שאוקלמו ע"י חוות- הנוי. בשנים שאחר כך, החלקה הוזנחה, ההשקיה נותקה, לא נעשתה הדברת עשבים ופרצו בה כמה שריפות שהשמידו לא מעט עצים. וכך נותרו בחלקה שלושה מינים בלבד, אחד מהם הוא העץ האמור.

לאחרונה החליט פבלו צ'רקסקי ממשתלת קק"ל בגילת לגלות את שם העץ. הוא לקח את חוברת רשימת צמחי הנוי של משרד החקלאות, עבר על העצים השייכים למשפחת הקיטניות, מצא מין שלא הכיר, הצליב פרטים שדלה מהאינטרנט וגילה את שם העץ. בספרות מדרום אפריקה מצוין שם העץ Philenoptera violacea ובעברית פילנופטרה לילכית. בחוברת צמחי נוי של משרד החקלאות מופיע העץ בשם Lonchocarpus capassa, שהוא השם הקודם והנרדף. משום מה באתר של גני KEW מופיע השם Lonchocarpus capassa כ- Accepted, בנפרד מהסוג Philenoptera ולא כשם נרדף.

Philenoptera violacea תאור העץ

בסוג פילנופטרה 12 מינים. פילנופטרה לילכית הוא עץ עמיד ליובש הרגיש לקרה, נשיר מותנה, הגדל לגובה בינוני, בעל גזע אפור מחוספס וקישוטי, עלווה קישוטית ופריחה אביבית סגולה באשכולות. העץ, כאמור, אוקלם בארץ לפני עשרות שנים, ע"י חוות הנוי ונשתל במכון וולקני.

לעץ צמרת נוף פתוחה ומעוגלת והוא יכול להגיע לגובה של 10-12 מטר. בהגיעו לגובה זה, קוטר הגזע הוא כ- 40 ס"מ. קוטר העץ הבוגר חשוב בעיקר בהקשר להתאמתו לשתילה כעץ מדרכות, בהן פתחי עצים הסטנדרטיים מאוד קמצניים, בגודל של מטר על מטר לערך.

הגזע קצר, כלומר הסתעפות הענפים מתחילה נמוך. קליפת הגזע מחוספסת, בצבע אפור.

העלים קישוטיים, מורכבים בצורה לא אחידה, 1-3 זוגות עלעלים ובקצה עלעל גדול מסיים. מרקם העלה קשה- גילדני, בצבע אפור-ירוק בחלקו העליון ואפור קטיפתי בחלקו התחתון.

אורך העלה כ-15 ס"מ, וגודל העלעל 6×3.5 ס"מ.

המרקם של עלוות העץ בינוני וצפיפות הנוף גבוהה, כלומר, נעים לשבת בצלו.

כעץ מחליף עלים בדומה לקיגליה מנוצה, בשנה בה הטמפרטורות מתונות, העלים כמעט אינם נושרים ונותרים על העץ במשך כל החורף. באביב, סמוך לפריחה הוא משיר חלק מהעלים ופורח לאחר הלבלוב. הפריחה בולטת ומופיעה בקצות הענפים, באשכולות באורך 12-30 ס"מ, המשתלשלים כלפי מטה. הפרח פרפרני, קטן, צבעו לילכי וריחו נעים. הפריחה קצרה ונמשכת כחודש בלבד, מסוף חודש מאי. הפריחה עשירה בצוף ואבקה ואטרקטיבית מאד לדבורים.

בהמשך לפריחה נוצר הפרי, תרמילים שטוחים ללא קשוות נפתחות, באורך כ- 10 ס"מ. בכל תרמיל 1-2 זרעים בצבע חום בהיר עד חום-אדמדם, בצורת כליה. הזרעים מבשילים על העץ עד החורף.

תנאי גידול

העץ מצטיין בתנאי יובש. יגדל ברוב סוגי הקרקעות ויתאים לכל אזורי הארץ, למעט מקומות הרגישים לקרה. מומלץ להשקות בשלבי ההתבססות, ובהמשך תוספת מים תאיץ את גידולו. עם זאת, הצמח לאחר ההתבססות עמיד ליובש בעיתות מצוקה.

העץ יכול להשתלב בגן כעץ בודד או כקבוצת עצים להצללה. מתאים לשמש כעץ רחוב, והודות למערכת שורשים לא תוקפנית, לא יפגע במדרכה מרוצפת. Philenoptera violacea מתאים לגינת הבית, ובמיוחד למקומות לגביהם ידוע שלא תהיה השקיה לאורך זמן.

ריבוי

ריבוי העץ נעשה בזרעים. יש להשרות את הזרעים במים רותחים ולאחר מכן נותנים למים להתקרר במשך הלילה ולמחרת לזרוע אותם במגשי הנבטה. מומלץ לכסות את הזרעים בשכבה דקה של וורמיקוליט ולדאוג לשמור על לחות המצע. הנביטה מתחילה תוך ארבעה ימים. יש להעתיק את הנבטים הצעירים, כאשר הם בשלב הפסיגים וכך להקטין פגיעה במערכת השורשים, לעציצים עם מצע גן. יש להיזהר מעודף השקיה. ההנבטה תבוצע באביב, מיד לאחר איסוף התרמילים מהעץ. מומלץ לשתול בגן באביב כעבור שנה ולהגן על השתילים הצעירים בחורף הראשון.

מאז שהעץ נשתל בארץ, רק ב-2013, לראשונה הונבטו זרעים במשתלת קק"ל בגילת. אני ממליצה לשתלנים לאסוף זרעים מהעץ בחלקה במכון וולקני לקראת סוף השנה, כאשר הזרעים יבשילו, ולהתחיל להפיץ אותו בגינון.

כתבה: סימה קגן